Ucapan Rang Undang-undang Perkhidmatan Pos

Terima kasih Tuan Yang Di-Pertua yang saya hormati.

Perkhidmatan Pos telah ditubuhkan kira-kira 175 tahun yang lalu dan ia telah dipupuk dan disokong oleh wang pembayar cukai. Ia adalah bertujuan untuk berkhidmat kepada semua terutamanya penduduk luar bandar dan pedalaman. Pos Malaysia ketika ini ia telah diswastakan dan disenaraikan di Bursa Malaysia. Setelah diswastakan dan disenaraikan, tujuan utama POS Malaysia adalah membuat keuntungan kepada pemegang saham dan tidak lagi memberi perkhidmatan kepada penduduk luar bandar dan pedalaman. Bayaran pos telah dinaikkan seperti perkhidmatan penting yang lain, contohnya air, eletrik dan pengangkutan awam yang telah diswastakan dengan tujuan membuat keuntungan. Bayaran dan caj untuk semua perkhidmatan ini telah dinaikkan dengan mengabaikan penduduk miskin dan luar bandar. Apabila Pos Malaysia memilik kekayaan dengan hartanah utama, ia telah diswastakan kepada DRB-HICOM jauh lebih rendah daripada harga pasaran. Rakyat Malaysia yang telah membiayai perkembangan POS Malaysia tidak mendapat apa-apa. Tetapi apabila nilai hartanah meningkat, ia dimiliki oleh DRB-HICOM dan pemegang saham utama adalah Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary adalah Melayu yang bertuah. Beliau juga telah membeli Pelabuhan Tanjung Pelepas, Malakoff Corporation Bhd. yang merupakan IPP yang terbesar, pemegang saham terbesar dalam BERNAS, GAS Malaysia, Alam Flora, MMC Gamuda, dan KLMRT. Nampaknya kerajaan tiada Bumiputra yang lain, semuanya diberi kepada beliau. Di dalam dewan yang mulia ini juga terdapat ramai Bumiputra UMNO, mereka juga tidak mendapat apa-apa dan semuanya disapu bersih oleh Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary. Dasar memperkasakan Bumiputra telah dirampas oleh segelintir Bumiputra. Kebiasaanya hanya beberapa individu terpilih yang mendapat semua. Saya hairan mengapa ramai ahli dewan yang mulia ini tidak mempertikaikan mengenai individu terpilih yang mendapat semua.

Penjualan terkini 32.21% kepentingan Khazanah Nasional Bhd. dalam Pos Malaysia kepada DRB-HICOM Bhd. dengan RM3.60 sesaham atau RM622.8 juta, nampaknya bank tanah (land bank) berharga pengendali pos negara telah dianggarkan rendah. Nilai sebenar POS Malaysia Bhd. adalah bank tanah (land bank) strategik yang dimiliki. Empat bidang besar tanah Pos Malaysia yang dimiliki secara terus mempunyai gabungan saiz 10.5 hektar dan nilai pasaran yang dianggarkan berjumlah RM218.5 juta, menurut kepada data AmResearch. Nilai berkenaan hanya didedahkan serta merta selepas Pos Malaysia Bhd dijual kepada DRB-HICOM dan tidak sebelum ia dijual. Jadi, Khazanah Nasional Berhad telah menjualkannya pada harga yang rendah. Nampaknya kerajaan mahu menaikkan nilainya kepada pemilik baru. Saya ingin bertanya kepada menteri apakah manfaat kepada rakyat dalam urusan ini? Mengapa hanya orang terpilih tertentu yang menerima manfaat? Sekian, terima kasih.

 

Advertisements
Explore posts in the same categories: Bills for Enactment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: