Ucapan Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011

Terima kasih tuan yang dipertua.

 

Pada masa ini dan saya tahu bahawa ramai rakyat Malaysia yang waras juga tidak bersetuju dengan rang undang-undang ini. Rang Undang-undang Perhimpunan Aman sebenarnya lebih ketat daripada undang-undang ketika ini, yang bertentangan dengan apa yang dijanjikan oleh Perdana Menteri pada bulan September ketika menyampaikan ucapan transformasi Hari Malaysia. PM membantah bahawa rang undang-undang itu mengubah polis daripada menjadi pihak yang mengeluarkan permit untuk perhimpunan awan, kepada fasilitator hak-hak yang dijamin perlembagaan tetapi hakikatnya ia menyekat hak orang awam untuk berhimpun.

 

 

Rang Undang-undang yang tidak disenangi ini dibuat dengan tergesa-gesa tanpa mengambil kira kehendak rakyat dan perundingan awam yang mencukupi telah merampas hak perlembagaan rakyat untuk kebebasan berhimpun. Saya ingin memetik kata-kata daripada ketua pergerakan hak-hak sivil Amerika Syarikat iaitu Martin Luther King Jr. yang menyatakan bahawa: The ultimate measure of a man is not where he stands in moments of comfort and convenience, but where he stands at times of challenge and controversy.”

 

Oleh itu rakan-rakan saya di pihak yang lain, ingatlah dengan menyekat, mengawal dan menakutkan masyarakat tidak boleh bersaing dengan kuasa pasaran yang lain. Kita perlu satu bentuk penyampaian (expression). Untuk menjadikan Malaysia masyarakat berpendapatan tinggi, kita perlu menjadi masyarakat yang lebih berterus-terang (outspoken) dan terbuka. Dalam beberapa protes sebelum ini adakah terdapat kerosakan harta benda? Rakyat Malaysia adalah rakyat yang aman, jadi mengapa kita memerlukan undang-undang seperti ini yang menanamkan rasa takut terhadap polis dan pihak berkuasa? Tolong tolak rang undang-undang ini.

 

Malah SUHAKAM (Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia) telah menggesa kerajaan untuk menghentikan penggubalan Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 ini. SUHAKAM menegaskan bahawa pindaan beberapa peruntukan-peruntukan rang undang-undang ini hendaklah dibuat bagi memastikan hak rakyat untuk menyuarakan kehendak mereka melalui perhimpunan aman awam adalah dilindungi dan disampaikan dengan cara yang benar-benar mencerminkan intipati hak berkenaan.

 

Rang undang-undang baru Myanmar tidak membenarkan perhimpunan aman di empat kawasan sahaja iaitu bangunan kerajaan, sekolah, hospital dan kedutaan. Berbeza dengan rang undang-undang yang dicadangkan di negara kita yang tidak membenarkan protes berhampiran empangan, takungan air, kawasan tadahan air dan loji rawatan, stesen minyak, hospital, balai bomba, lapangan terbang, stesen keretapi, terminal pengangkutan awam, pelabuhan, terusan, dermaga, jeti, jambatan dan marina, tempat-tempat ibadat, tadika, sekolah dan akhir sekali di jalanan.

 

Rang undang-undang Perhimpunan Aman ini juga melarang seseorang di bawah umur 21 tahun untuk menganjurkan perhimpunan, dan kanak-kanak di bawah umur 15 tahun menyertai perhimpunan.  Peruntukan ini kelihatan seperti satu cara untuk menghalang generasi muda daripada menyatakan pandangan mereka dan mengambil bahagian dalam hal ehwal awam. Ini adalah satu pencabulan hak asasi yang serius untuk kebebasan perhimpunan dan bersuara di bawah Konvensyen Hak Kanak-kanak.

 

Saya minta PM untuk menarik balik rang undang-undang ini kerana ia tidak memberi apa-apa manfaat kepada masyarakat.

 

Advertisements
Explore posts in the same categories: Bills for Enactment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: